This lineage is amended by Mr. Ismail Dalus for their own good.
Penerangan Kepada Media Massa


1. Siapa itu En. Jamalul?

Beliau adalah penganas Sulu yang berhaluan kiri.
Sedikit sebanyak mengenai sejarahnya.

Untuk pengetahuan Umum, En. Jamalul III bukanlah keluarga Kiram yang sebenar. Dia tidak layak di panggil Sultan Sulu kerana beberapa faktor yang beliau disahkan bukanlah Sultan Sulu yang ada royal order atau excutive order. Pada tahun 1972, Sultan Muhd Mahakuttah A Kiram telah menaiki takhta sebagai Sultan Sulu yang sah yang mempunyai Royal order atau excutive order No 427. Namun pada masa yang sama En. Jamalul III cuba untuk mengumpul orang-orang kampung untuk melantik dirinya sebagai Sultan. Tentera kerajaan Filipina cuba menangkap Jamalul namun dihalang oleh HM. Sultan Muhd Mahakuttah Kiram kerana masih menganggap saudara. Mereka ini semua berketurunan lanun. Datu punjungan iaitu ayah kepada En. Jamalul III bukanlah dikalangan ahli kerabat diraja Sulu kerana Moranafsa iaitu nenek kepada Jamalul III itu pernah berkahwin dengan seorang panglima Sulu iaitu bernama Imam Amil Hamzah. Namun Amil Hamzah telah berkelana ke Bulungan Indonesia kerana arahan Sultan Mawalil Wasit II pada masa itu. Moranafsa mengandung 4 bulan semasa ditinggalkan oleh Imam Amil Hamzah tanpa diberi nafkah zahir dan batin.kemudianya Moranafsa di pelihara oleh baginda Sultan Mawalil Wassit sebagai perikemanusian, akhirnya Moranafsa melahirkan Punjungan di Istana Sulu yang mana akhirnya punjungan menggunakan nama Kiram. Kekeliruan ini berlarutan apabila punjungan ingin dilantik menjadi Raja Muda Sulu. Namun sultan telah mewasiatkan bahawa anaknya sulung iaitu Sultan Esmail. E Kiram I sebagai yang berhak menduduki takhta Sulu dan diteruskan oleh anakanda baginda iaitu Sultan Muhd Mahakuttah Kiram.


2. Berikut adalah skrip temu ramah Tuanku Mudarasulail bersama The Star Online mengenai kedudukan Sabah.

Temu Ramah

- apa perlunya kita menuntut negara yang sudah maju, yang ada pembangunan, rakyatnya hidup makmur,

- kenapa kita tidak fikir Sulu , yang menderita .. tidak ada air, tidak ada jalan raya... kenapa tidak itu yg kita fikir?

- kenapa kita fikir SABAH ? kerana sabah sudah maju ? jadi mereka ini ambil kesempatan kemelut atas sabah ..

- SABAH SEBENARNYA ADALAH MILIK MALAYSIA. Rata-rata tahun, dunia tahu bahawa SABAH ADALAH MILIK MALAYSIA.

- Memang tidak dapat dinafikan, Malaysia masih lagi membayar ufti kepada kerajaan SULU sebanyak RM 5000

- Hanya KIRAM saja berhak bercakap tentang Sabah, orang lain tidak boleh masuk campur.

- Filipina tidak ada hak LANGSUNG dengan Sabah, yang berhak adalah atas Sabah ialah RAKYAT SABAH DAN PEWARIS KESULTANAN SULU.

- Dan beta sendiri, tidak langsung berhak bercakap tentang Sabah

- Sabah sudah maju, ada masjid, ada berbagai-bagai pembangunan ...

- Jadi Beta berasa bangga, NEGARA beta sendiri sudah di majukan Sabah, jadi apa yang kita kecoh-kecoh nak TUNTUT SABAH ??

- Saya masih banyak lagi negara di Jolo, pulau- pulau yang ketinggalan mundur, perlu banyak di majukan.

- Ini hasrat Beta ke sini adalah untuk, nak majukan yang ROSAK, bukan yang dah maju nak ROSAKKAN SEMULA...

- Itu bukan agenda beta, agenda beta ialah membina yang rosak untuk di pulihkan.

- SABAH KETEPI, ITU MILIK ORANG LAIN... MILIK-MILIK MALAYSIA SEBENARNYA..


Sulu in need of development
The Star - 27 September 2010
3. Pencerobohan penganas dan lanun Sulu di Sabah adalah tidak kena-mengena dengan pewaris Sultan Sulu, Rumah Bicara Sulu, Ahli Majlis DiRaja Sulu, Kesultanan Sulu dan Kerabat DiRaja Sulu.

Harap maklum.

H.M Tuanku Prof Dr Mudarasulail Alastam Kiram Ibni Almarhum H.M Sultan Mahakuttah Abdullah Kiram Al Haj Qadimullah Mukminin